Sunday 11 November 2012

BILO DUO WAGHIH KITA MASUK BIDANG NIAGO: MOH KITO JOIN!




 Zahriman Alias: Cebur diri dalam niago agraria

Zahriman Alias dengan kelapa pandannya sampai di Merika Woow 9 nov 2012

Ahad lepas saya singgah di rumah abang saya di Seri Kembangan, dan bawakan dia kelapa pandan lebih kurang 60 biji. Masa tu bibik yang datang mengemas rumah seminggu sekali pun ada.. Habis berkerja, si bibik bawak balik kerumah majikannya beberapa biji kelapa pandan. Majikannya, seorang Cina dapatlah merasa kelapa pandan tu. Anaknya yang baru balik bercuti dari Amerika pun dapat makan. 

Waaahhh....mereka terkedu makan kelapa saya tu sebab tak pernah merasa kelapa yg begitu manis dan sedap. Si anak pula terus talipon isterinya di Amerika bagitau perihal kelapa itu....Apa lagi, si isteri merayu2 suruh bawakan kelapa tu balik ke Amerika sebab dia pun nak merasa. Lepas tu, si majikan bersama bibik datang ke rumah abang saya nak beli pulak kelapa. Nasib dia baik, abang saya tak jualkan, tapi bagi free 6 biji lagi.......Saya di rumah ni bila dengar ceritu tu dari abang saya terasa teruja pulak dapat tahu kelapa pandan saya begitu diminati sampai nak dibawa terbang balik ke Amerika........

Itu lah,.... den  dah kato....kelapo den tu sodap....iyo lain dari kelapo yang lain2....!!!!


     Mohamad Ayob Hasim, Hattar Othman and 25 others like this.
    Hattar Othman Dah boli Samsung dah, elok lah tu, tompi kopalo ikan paten tu macam laie maha nampak eir. Ikan paten meghah nampak eir tu. Dulu ese ponah poie mancing ikan paten meghah ni kek Kg Jando Baek (kawan ese punyo kolam - kolam eir, air sontiaso mongalir), wah kam main sodap eir bilo masak lomak kuning. Ese dapek tigo ekor, bulih kondughi satu taman teir kaw eir, nanti kalu ese jumpo gamba eir, ese tunjukan.
    October 22 at 4:55pm · Like
     
Zahriman Alias yo yo, memang sodap. Boli dari nelayan sungai di Batang berjuntai, ikan masih idup. Dulu ado boli sekali, tapi dapek lombong punyo, hanyir bobona, tak leh makan.
    October 22 at 5:01pm · Like
    Hattar Othman Mang aii, osah handa abang kito ni.
    October 22 at 5:07pm · Like · 1
    Car Lim Aboo Mano nak samo dari sungai dan dari lombong. tompek eh pun dan berbezo
    October 22 at 9:19pm · Like
    Zahriman Alias Bungo2 sumo mak anjang punyo. Inilah kojo dio tiap ari untuk menghilangkan boring......
    October 23 at 9:43am · Like
    Norlina Abu Hassan cntik gambr... :)
    October 23 at 10:16pm · Like
    Car Lim Aboo Man, kek mano ekau tangkap ni?
    October 23 at 11:46pm · Like
    Zahriman Alias Ni sumo dari sungai Batang Berjuntai. Udang galah pun sei dapek dokek 3kg semalam, bosa2.....
    October 24 at 4:49am · Like
    Car Lim Aboo Ese perchaya udang tu tentu manis hi meleleh air liur
    October 24 at 3:59pm · Like
    Zahriman Alias mmg osah sodap, kulit tobal sikit, jangki macam jangki kotam, raso mmg sodap....
    October 24 at 4:02pm · Like
    Ariff Abu Sodap yo sodap, tampi "cholestrol" nyo jo tinggi...
    October 24 at 4:23pm · Like
    Car Lim Aboo Kalau dah sodap apo peduli cholestrol ado hal jumpo doctorlah
    October 24 at 4:33pm · Edited · Like
    Zahriman Alias jago2 jugak...makan sekor yo, takleh lobeh....
    October 24 at 5:00pm · Like
    Anuar Zain Udang galah mmg sangat berkasiat untuk org lelaki. Kalau selalu diamalkan makan udang galah ni, pasti Mak Andeh sonyum 24 jam jo!
    October 27 at 12:40pm · Like · 2
    Car Lim Aboo Sila lihat gambar Pak Anjang tunjok bondo x yg sodap ajo, mano boleh ta.....han lapon lah selagi selero ado, esok dah tak ado selero kepalo gajah pun dah tak sodap
    October 27 at 2:16pm · Like · 1
    Zahriman Alias Makan biar sodap.....jangan tunggu selero tumpul baru nak makan.
    October 27 at 2:20pm · Like
    Johari Ali Asskum anjang m'mng terbaekk udang tu klu masak gan buah kelo masak sama lomak cili padi pehh letop lah,,,,
    October 27 at 5:24pm · Like
    Zahriman Alias iyo ko ngan buah kelo.....tak ponah cubo pulak. selalu kelo orang buek masak kari.....
    October 27 at 6:57pm · Like
    Johari Ali Buah kelo di kikis dl atau di buang mcm kulit tebu tak yah bnyk kulit nya di buang kemudian di kerat sepanjang ibu jari lopes ti masuk kan dlm kuah kito td kunyah buah kelo mcm kita mkn tebu pehh kuah bertambah manis jng lupa lak hampas kelo tu jng tolan lak,hehehehe,
   
Kelapo pandan ZA yang baru "dituai" dan menunggu penghantaran.

 October 27 at 7:18pm · Like · 1
    Car Lim Aboo Man,ese tahu udang lawan eh dengan robong jorok masak lomak cili apa pokat sikit
    October 27 at 10:33pm · Like · 1
    Zahriman Alias yg sodap eh buh robung pekasam.....nijam takdo lagi orang yang ghoti buek robung pekasam
    October 27 at 11:01pm · Like
    Mimi Nora memang sodap.
    October 28 at 11:27pm · Like
    Dato' Andika Pendeta Norzali arhi ni mano nak ambik gobong pokasam Man...
    November 5 at 5:53am · Like
    Zahriman Alias iyo lah. Dulu ado uwan Peah di kampong Tongah Penajih yang buek......dio punyo pekasam memang sodap. Rindu bona nak makan robung pokasam pulak.....
    November 5 at 6:32am · Like · 1
    Dato' Andika Pendeta Norzali nak buek cam mano bondo tak ado...hanyo tingga konangan jo...mongucam jo lah...
    November 5 at 7:01am · Like · 1
    Zahriman Alias rang mudo2 konolah belajar buek....bondo yang sodap mesti ghamai peminat nanti. Kok buek ngan robung madu kan lagi sodap. Tulang lombu melampoh ado.....
    November 5 at 7:06am · Like
    Rashid Pakcu sonang jo buatnyo cincang2 jerok dio lamalama masamle
    November 6 at 7:12am · Like
    Car Lim Aboo Cakap sonang topi nak buek tak tahu, ado pulak kato concang x kok concang batang pisang sonang lah
    November 6 at 4:22pm · Like
    Zahriman Alias Orang Gerik ada ke pernah makan rebung pekasam.....buatnya pakai tulang dan daging yang diperap sama dengan rebung tu. Baunya sampai kampung seberang sungai pun boleh dapat.....barulah sedap.
    November 6 at 4:30pm · Like
    Abdul Hakim Abdullah dasyat ehh anjang skang ni..excersise selalu
    22 hours ago · Like
    Zahriman Alias Bukan skrg je, mmg dari dulu macam ni......afterall I need the exercise.
    22 hours ago · Like
    Razali Saad Boleh den tolong, upah air n isi yg manis tu. Jangan silap, yg kocik lai sodap n manis.
    19 hours ago · Like
    Zahriman Alias ni banyak ado yang kocik ni, sei tak jual.....datanglah amik.
    19 hours ago · Like
    Car Lim Aboo Poei lah ambik taukeh dan ajak apo laie bukan kelapo aja mungkin ado rezeki yg lain
    16 hours ago · Like
    Abd Razak Rahman buek coconut shake sodap. Man cubo lah bukak kodai macam kek Klebang tu. Bebaris orang nak boli.
    12 hours ago · Like
    Zahriman Alias Maleh lah nak masuk bidang nego2 ni, tak dapek rehat dibuek eh.....kito dah ujung2 ni biar buek kojo yg rilek2 yo.....
    12 hours ago · Like


Nasa dan keluarga: Cebur diri dalam bidang makanan steamboat


Soghang laie waghih kito, Nasa Abu Bakar berkata: Insyallah, pada 29 November Red Village Grill & Shabu Shabu Alor Setar telah menerima tempahan awal seramai 40 - 50 pelanggan dari tetamu Hotel LEVERAGE Alor Setar untuk Buffet Steamboat kami. Kami mengalu2kan semua tetamu2 kami itu dan mengucapkan selamat menjamu selera anda. Bagi pelanggan2 walk in masih kami terima dan alukan pada 29 Nov tetapi dinasihatkan lebeh baik jika anda buat tempahan awal untuk mengelak kekecewaan ...... kapasiti Restoran kami setakat ini boleh menampung 100 tempat duduk untuk sekali setting..... Waktu Perniagaan kami dari 5.00 ptg hingga 12.00 mlm dan buka setiap hari. Utuk tempahan awal sila call Manager kami NADZIREEN HJ NASARUDIN@ 012-584 2877. TERIMA KASIH ........
    Seen by 8
     
Ahmadfadzil Yassin likes this.
    View all 3 comments
    Nasa Abu Bakar Alhamdulillah ... dibawah pengelolaan my eldest son Mohd Nazrin ... den cuma sebagai penasihat dan financier shj. Sekali2 jengok2 juga kat Alor Setar. Tkasih waghih.
    10 minutes ago via mobile · Like
    Ahmad Fadzil Yassin But it's still business, walaupun hanya penasihat. Kalau ese ke sinun esok boleh poi ko tompek tu. Ese memang suko makan yang gatah-gatah maam dalam steamboat tu.
    a few seconds ago · Like
 

1 comment:


  1. Abdul Aziz Nasa, den kagum kerana dari dulu kau memang kaki bisnes. Dulu pernah kau nak membantu den 'menambah duit' tapi den tak dapek terimo kerana tak yakin akan diri sendiri. Den tak ado otak bisnes. Apopun diucapkan terimo kasih. Bilo den berpeluang poi ke Alor Setar nanti InsyaAllah singgah ketompek tu.
    Yesterday at 11:22am · Like
    Nasa Abu Bakar AFY: tkasih wagieh jemput dtg .... bukan steamboat shj tetapi ada grill sekali ... pasti berbaloi ... makan dan minum sepuas hati tapi bayar cuma RM19.90 harga promosi kami sekarang. AA: takpe Ziz lain org lain pulak kegemaran nya ... den ni memang tak berdiam diri cepat boring ... jadi cari keje yg beza nya sekarang ni den suruh anak2 den yg buat keja lebeh sikit, den hanya jadi advisor shj. Thanks all.
    2 hours ago via mobile · Li

    ReplyDelete